Fleråriga grönsaker – upptäck, odla, njut.

Måndag den 5 november

Vi var närmare 60 personer som lyssnade till Annevi Sjöberg, som kunnigt och inspirerande berättade för oss hur man odlar fleråriga grönsaker och hur man använder dem i matlagningen.

Fleråriga/perenna grönsaker är växter som kan skördas år efter år. Enklare, billigare, roligare och har ofta ett högre näringsinnehåll än vanliga grönsaker.

Det finns en mängd fleråriga ätliga växter som kan odlas i vårt land. Annevi presenterade bl a:
Brännässla – mest näringsrika av allt bladgrönt
Löparfetblad – god i sallad
Svartrot (favorit) – god salladsväxt.
Ryssgubbe – blommorna är söta och goda att äta.
Lungrot (Gode Henriks målla) – måste kokas! Ät bladen och fröna (goda som quinoa)
Daggfunkia – ångkoka skotten och ät med smör
Luftlök – bladrör och smålökar
Strutbräken – vårgrönsak, kokas minst 15 minuter! Ät de späda hoprullande bladen som soppa eller färsk sparris

Alla kan odla fleråriga grödor, i kruka, balkonglåda, pallkrage, trädgårdsland och blomrabatt. De grönskar tidigt på våren och kan skördas från tidig vår till sen höst utan att du behöver vattna, gödsla eller ogräsrensa särskilt ofta.

Plantskolor som säljer fleråriga grönsaker:
Svartbäckens trädgård – Uppsala
Odlarbyrån – Västkusten
Hälsingbo skogsträdgård – Stjärnsund
Odlarglädjens plantskola – Eskilstuna

Annevi Sjöberg är utbildad miljövetare och miljöingenjör och efter att ha arbetat ett par år med samhällsengagemang kring miljöfrågor undervisar hon idag inom odling, biologisk mångfald och permakultur. Hon är en av författarna till en boken “Fleråriga grönsaker – upptäck, odla, njut”. Boken blev nominerad till årets trädgårdsbok 2016, och beskriver växter som är noga utvalda av författarna för att passa i vårt nordliga klimat. Annevi är också medförfattare till boken “Skogsträdgården, odla ätbart överallt”, som nyligen utsågs till Årets Trädgårdsbok 2018, av Stockholms Gartnersällskap.