Program

Klicka här för att komma till pdf av programmet

Blåmes

Nästa arrangemang: Fåglar i trädgården

Onsdag den 5 februari kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Gigi Sahlstrand Sveriges enda professionella kvinnliga fågelskådare och initiativtagare till det kvinnliga nätverket Rapphönan. Förutom att vi lär oss om fågelarter, får vi tips om hur vi kan främja fågellivet i våra trädgårdar.
I samband med föredraget kommer det att vara möjligt att köpa boken ”Börja skåda fågel”.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Sollerö gråärt

Gråärter, rovor – och den älskade kålroten

Torsdag den 20 februari kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Bokens författare och eldsjäl, Agneta Magnusson, berättar för oss om odling, fröodling och användning, förr och nu, av våra gamla goda köksväxter. Agneta är en fröodlande kultur- och naturvetare med ett långt yrkesliv på Skansen, som museipedagog och ansvarig för de kulturhistoriska programmen. Det är hennes brinnande intresse för
lokalsorter och kulturarvsfröer, som har lett till hennes engagemang i bland annat Föreningen Sesam. Agneta kommer att ge oss en inblick i det arbete som görs för att bevara och utveckla ett levande kulturarv.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Daglilja

Dagliljor och Flox

Tisdag den 21 april kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Om ursprungsmiljö, odling, förökning, svampsjukdomar och skadeinsekter, egna uppdragningar av hybrider.
Föredrag av Peter Litfors pensionerad trädgårdsmästare som arbetat med växter för forskning på Botaniska Institutionen Stockholms Universitet.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Utflykt till Magnolia-trädgården i Krusenberg

April / Maj
Uppsala

En utflykt till Magnolia-trädgården i Krusenberg, Uppsala, planeras under april-maj. Eftersom vi är beroende av blomningstiden för magnoliorna kommer en exakt tidpunkt och övrig reseinformation att meddelas
här på hemsidan i god tid. Vi kommer att samåka dit och resan blir på en lördag eller söndag.
Resan tar cirka en och en halv timme? Vi ses på plats 11.00. Alla tar med en matsäck så att vi kan fika i trädgården tillsammans.

Plantbytarkväll

Tisdag den 26 maj kl 18:00 
Ekerö bibliotek, Ekerö Centrum

Plantbytarkväll i samarbete med Ekerö bibliotek. Plantor av träd, buskar, perenner, sommarblommor, tomater, chili mm kommer att finnas på borden. Har du inte några egna växter så kan du köpa för 10 kr/st efter 4 bytesrundor. 

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Orres trädgård

Trädgårdsbesök hos Tina och Johan Orre

Söndag den 7 juni 14:00
Kvartstigen 1, Stenhamra

En trädgård med ett rikt utbud av både vanliga och mindre vanliga buskar, perenner och lökväxter. Damm med bäck. Växthus och grönsaksland.

Tina och Johan Orre berättar:
När man träder in genom grinden är det första man möter ett naturligt stenparti med berghällar och porlande vatten. Vandrar man sedan vidare kommer man till den formella delen av trädgården med gräsmatta och rabatter kantade av lavendel och klippt buxbom. I den del som vi kallar
trädgårdslunden trivs småbuskar, perenner och lökväxter och när man följer den mjukt slingrande stigen är det lätt att tiden bara försvinner – det finns ju bara så mycket att upptäcka. (FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Marie Louise Eklöf

Trädgårdens apotek

Onsdag den 6 september kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Marie Louise Eklöf, som i dag räknas till en av Sveriges främsta specialister på verkan av terapeutiska odlade och vilda örter, berättar hur och på vilket sätt kan du stödja din hälsa med hjälp av växterna i din trädgård. Under detta intressanta och mycket gröna fördrag delar Marie-Louise med sig av sin stora kunskap vilken kan ge dig många insikter om växters verkan.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Roger Holt

Anpassa trädgården till värme och torka

Måndag den 5 oktober 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Roger Holt, biolog och trädgårdsmästare med långvarigt miljöengagemang, har samlat strategier för att trotsa motgångarna som kommer med ett varmare klimat. Små och större förändringar som vi måste tänka om när det gäller trädgårdens funktion och utseende. Vi får en genomgång av torktåliga växters strategier, växtval, designtips och arbetssätt för att underlätta.

Lotteri.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Vårstädning på droskägare Axel Grevillius koloniträdgård. Dottern Brita drar en skottkärra och hennes man Åke Nordin krattar löv. 1952 FOTOGRAF: Ericsson, Vimar (Pressfotograf). Svenska Dagbladet

Stadsodlingens historia

Mådag den 2 november kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Om kålgårdar, uppkomsten av egnahemsrörelsen, kolonier och asfaltsblommor.
Föredrag av Ulrika Flodin Furås, odlande journalist, fotograf och författare. Ulrika designar stadsodlingar och museiträdgårdar, t.ex. till Naturhistoriska riksmuseet, Spritmuseet och är medskapare till Vasamuseets renässansträdgård.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)