Program

Klicka här för att komma till pdf av programmet

Ytterjärna

Skräddarsydd heldagsutflykt till Ytterjärna

Lördag den 22 augusti 10.00
Skillebyholm, Järna

Lördag den 22 augusti 10.00 startar vi i Skillebyholm, Järna. Vi träffas utanför butiken på Skillebyholm.

Vi tar oss själva till platsen med egna bilar så det inte blir risk för smitta. På plats kommer vi att kunna hålla avstånd, och det är allas ansvar, men för att inte det skall bli trångt vid guidningen så är antalet nu begränsat till 
30 personer

Initiativtagare till Skillebyholm och lärare Thomas Lytti guidar oss genom örtagården, växthusen, blomsterväven av snittblommor, frilandsodlingen och kompostplatsen. Detta tar ca 1,5 timmar. Sedan åker vi till antroposofernas kulturcentrum där vi äter lunch i Kulturhuset, Ytterjärna. Lunchen betalar vi själva. Eller tar med matsäck.

Kl. 14:00 återsamlas vi utanför Kulturhuset. Nigel Wells, skulptör, trädgårdsmästare och skaparen av de välkända vattentrapporna visar oss Ytterjärna trädgårdspark och berättar hur vattenrening fungerar med hjälp av dammar och vattentrappor.

På båda ställen finns det butiker där du kan köpa presentartiklar, plantor, ekologiskt odlade grönsaker, lokalförädlade produkter. 

Se också www.ytterjarna.se och www.skillebyholm.com

Anmälan: Välkommen med anmälan senast torsdag den 13 augusti via e-post till info@vasterortstradgard.se 

Vid frågor ring Maj-Len Komi i styrelsen som arrangerat detta 070 971 82 49

Orres trädgård

UPPSKJUTET Trädgårdsbesök hos Tina och Johan Orre

uppskjutet till september / oktober 
Kvartstigen 1, Stenhamra

En trädgård med ett rikt utbud av både vanliga och mindre vanliga buskar, perenner och lökväxter. Damm med bäck. Växthus och grönsaksland.

Tina och Johan Orre berättar:
När man träder in genom grinden är det första man möter ett naturligt stenparti med berghällar och porlande vatten. Vandrar man sedan vidare kommer man till den formella delen av trädgården med gräsmatta och rabatter kantade av lavendel och klippt buxbom. I den del som vi kallar
trädgårdslunden trivs småbuskar, perenner och lökväxter och när man följer den mjukt slingrande stigen är det lätt att tiden bara försvinner – det finns ju bara så mycket att upptäcka. (FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Marie Louise Eklöf

Trädgårdens apotek

Onsdag den 6 september kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Marie Louise Eklöf, som i dag räknas till en av Sveriges främsta specialister på verkan av terapeutiska odlade och vilda örter, berättar hur och på vilket sätt kan du stödja din hälsa med hjälp av växterna i din trädgård. Under detta intressanta och mycket gröna fördrag delar Marie-Louise med sig av sin stora kunskap vilken kan ge dig många insikter om växters verkan.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Roger Holt

Anpassa trädgården till värme och torka

Måndag den 5 oktober 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Roger Holt, biolog och trädgårdsmästare med långvarigt miljöengagemang, har samlat strategier för att trotsa motgångarna som kommer med ett varmare klimat. Små och större förändringar som vi måste tänka om när det gäller trädgårdens funktion och utseende. Vi får en genomgång av torktåliga växters strategier, växtval, designtips och arbetssätt för att underlätta.

Lotteri.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Vårstädning på droskägare Axel Grevillius koloniträdgård. Dottern Brita drar en skottkärra och hennes man Åke Nordin krattar löv. 1952 FOTOGRAF: Ericsson, Vimar (Pressfotograf). Svenska Dagbladet

Stadsodlingens historia

Mådag den 2 november kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Om kålgårdar, uppkomsten av egnahemsrörelsen, kolonier och asfaltsblommor.
Föredrag av Ulrika Flodin Furås, odlande journalist, fotograf och författare. Ulrika designar stadsodlingar och museiträdgårdar, t.ex. till Naturhistoriska riksmuseet, Spritmuseet och är medskapare till Vasamuseets renässansträdgård.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)