Trädgårdsbesök hos Ann-Christine och Erik Holmgren på Karlagården

Lördag den 5 juni 2021 kl 14:00 
Falks Backe 3, i Tullinge

En trädgård på cirka 3000 kvm med hus från 1906. Trädgården ligger i ett skyddat läge och sluttar i söder mot en bäck. Ann-Christine beskriver:
Välkomna till Karlagården i Tullinge. Här bor jag, min make Erik och sonen Axel. Huset är byggt 1906 och vi flyttade hit 2010 år efter en stor renovering av huset. Trädgården som är på knappt 3000 m2 var eftersatt och de rabatter som fanns var inte rensade många år.


Vi har en fantastisk tomt med många möjligheter. Här finns sol och skugga, ett berg som vetter åt norr och öster och en brant sluttning i söder ner till bäcken som rinner ut vid vår tomt.
Jag har undan för undan renoverat de gamla planteringarna och anlagt många nya. Det gamla potatislandet är nu en blandad rabatt med träd, buskar, perenner och lökar. Där stenpartiet ligger var det tidigare ett igenväxt hallonland. Utefter berget löper lundpartier med rhododendron och andra surjordsväxter.
Mina favoritväxter är många. Bland alpinerna är jag särskilt förtjust i backsippor och bräckor (saxifraga). Lök- och knölväxter såsom krokus, tulpaner och våriris ligger mig också varmt om hjärtat. Bland lundväxter är olika arter och sorter av rhododendron, funkior (hosta), julrosor och sockblommor mina favoriter. Andra favoritväxter är minibarrväxter, pioner, gräs och clematis.
I trädgården finns också en del spännande träd. T ex magnolior, näsduksträd, blomsterkornell, pimpernöt, apträd med flera. Många av träden är ganska nyplanterade så det dröjer några år innan de har vuxit till sig.
Ett pågående projekt är bäcken. Med hjälp av min man anlägger jag en stig utefter bäcken. Där kommer jag undan för undan att plantera ömtåliga träd och buskar i södersluttningen. Det blir spännande att se vilka som kommer att klara våra ibland bistra vintrar.
Jag hoppas att alla hittar något intressant att titta på!
Varmt välkomna!
Ann-Christine Holmgren

Det finns inte så många parkeringsplatser på Falks backe men uppe vid centrum finns en infartsparkering, ca 350 m och nere vid sjön en annan mindre parkering. På Sunnanvägen är det lätt att få p-böter så där det inte bra att parkera. För den som reser med allmänna färdmedel är det 650 meter att gå från Tullinge pendeltågsstation.

Fika med kaffe/te och kaka för 30 kr. Välkomna!

Anmälan: Görs via e-post till info@vasterortstradgard.se senast 2 dagar före aktivitet.