Program

Klicka här för att komma till pdf av programmet

Besök i Georg och Lotta Ederlyis nya trädgård

Tisdag den 18 juni 2024  kl 18:00 
Brinkvägen 55, Täby

Lotta berättar: ”I augusti 2020 flyttade vi från vårt hus och vår härliga trädgård i Duvbo till det då ombyggda och totalrenoverade huset i Täby, som vi 8 månader tidigare köpt som ett renoveringsobjekt. I samband med dränering och byte av ledning till gatan demolerades så gott som allt på tomten, och vi fick samtidigt en plötslig insikt i odlingsbegränsningarna. Det var berg under ett tunt lager lerjord, späckad med sten i olika storlekar, asprötter och rotogräs av värsta slag. Marken såg ut som ett månlandskap, men ogräset överlevde. Här skulle alltså vår nya drömträdgård växa fram.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Temavisning av fruktträdgården på Rosendal och äpplets betydelse för människan.

Tordag den 22 aug 2024  kl 18:00 
Rosendals Trädgårdar, Rosendalsvägen 38, Djurgården

De äldsta fruktträden på Rosendal planterades på 1860-talet. Rosendals Trädgård ligger på Kungliga Djurgården och delar sin äldre historia med Rosendals Slott. Svenska Trädgårdsföreningens trädgårdsmästarutbildning har också gjort avtryck på platsen. Efter år av törnrosasömn blev det dags för en grupp biodynamiskt inriktade trädgårdsmästare att ta över, förvalta och utveckla platsen. 

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Medlemskväll med växtbyte

Onsdag den 28 aug 2024  kl 18:00 
Linnea koloniträdgårdsförenings lokal, Kortenslund, Spångavägen 84

Dags att dela perenner, ta sidolökar och sidoknölar – och att dela med dig av det som du själv har för mycket av. Har du inga egna växter att byta med, så går det bra att köpa för 10 kr/st efter 4 bytesrundor. Tipsa vid anmälan vilka växter som du helst vill ha så upprättar vi en lista. Då vet alla vad som är mest populärt att ta med till plantbytarkvällen.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Nötter och fleråriga ätliga växter som går att odla i våra trädgårdar

Tisdag den 10 sep 2024  kl 18:00 
Kyrkosalen i Bromma Folkhögskola, Åkeshovsvägen 29

Philipp Weiss berättar om växter som levererar nötter, frukt och grönsaker – utan att vi varje år förkultiverar, sår och planterar ut. Philipp är diplomerad permakulturdesigner och författare. Du får tips på växter, odlingskunskap och inte minst nya idéer. Philipp har sedan 2007 odlat fleråriga ätbara växter i Stjärnsund i södra Dalarna och är författare till de prisbelönade böckerna Fleråriga grönsaker, Skogsträdgården och Nötodlarens handbok kommer finnas att köpa.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Workshop – Tillverka egen jord och näring

Söndag den 15 sep 2024  kl 14:00-17:00
Plats: Hos Maj-Len, Tingvallavägen 18, Bromma

Maj-Len Komi och Eva Lundborg, två av våra styrelseledamöter, ger tips på hur du kan göra näringsvatten, jordförbättra och skapa egen jord. Att göra egen jord och näring har många fördelar, som exempelvis ingen risk för rester av bekämpningsmedel, färre transporter, du sparar pengar och minskar användningen av torv. Köpt jord i säckarna består mest av torv och för klimatets skull ska vi försöka bli av med användandet av torv.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Berättelsen om bin

Tisdag den 8 okt 2024  kl 18:00 
Kyrkosalen i Bromma Folkhögskola, Åkeshovsvägen 29

Ett föredrag av ”bimästare” Stefan Svensson från Färingsö. Stefan berättar om biet som företeelse, biets olika skepnader och bisamhällets uppbyggnad. Stefan går även in på skillnaden mellan bin och getingar. Det kommer inte handla om biodling – det blir bara en bisak i det hela.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Ingen yta är för liten för att göra skillnad – om biologisk mångfald i trädgården

Tordag den 14 nov 2024  kl 18:00 
Kyrkosalen i Bromma Folkhögskola, Åkeshovsvägen 29

Erik Hansson är chefredaktör för Natursidan och en av initiativtagarna till uppmärksammandet av Biologiska mångfaldens dag i Sverige och projektledare för folkbildningsprojektet Rikare trädgård. Erik kommer att berätta om biologisk mångfald – vad det är och vad vi själva kan göra för den biologiska mångfalden.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)