Program

Klicka här för att komma till pdf av programmet

Klicka här för att komma till pdf av programmet som är anpassad till print och vikning

Plantbytarkväll

Tisdag den 25 maj 2021 kl 18:00
Ekerö bibliotek, Ekerö Centrum

i samarbete med Åsa Sjöberg, Ekerö bibliotek

Plantor av träd, buskar, perenner, sommarblommor, tomater, chili mm kommer att finnas på borden. Har du inte några egna växter så kan du köpa för 10 kr/st efter 4 bytesrundor. Tänk på att plantorna skall vara i köpejord så att det inte kommer med några oönskade snigelägg t.ex. Mer information om hur vi arrangerar kvällen kommer i god tid före aktiviteten i mejlinbjudan och här på hemsidan.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Trädgårdsbesök hos Ann-Christine och Erik Holmgren på Karlagården

Lördag den 5 juni 2021 kl 14:00 
Falks Backe 3, i Tullinge

En trädgård på cirka 3000 kvm med hus från 1906. Trädgården ligger i ett skyddat läge och sluttar i söder mot en bäck. Ann-Christine beskriver:
Välkomna till Karlagården i Tullinge. Här bor jag, min make Erik och sonen Axel. Huset är byggt 1906 och vi flyttade hit 2010 år efter en stor renovering av huset. Trädgården som är på knappt 3000 m2 var eftersatt och de rabatter som fanns var inte rensade många år.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Årsmöte

Söndag den 13 juni 2021 kl 14:00 

Vi har flyttat fram årsmötet till juni så att så många medlemmar som möjligt kan komma och vi kan ha mötet ute om så behövs.

Ytterligare kallelse och inbjudan kommer i god tid via mejl och på hemsidan.

Guidad visning av Vintervikens trädgård

Måndag den 16 augusti 2021 kl 18.00
Plats: Kommer i utskicket när vi närmar oss

Christer Pettersson, ordförande för den ideella förening Vintervikens trädgårdar sedan 10 år tillbaka, guidar oss.

Vintervikens Trädgård är en visningsträdgård med kulturverksamhet som drivs av föreningens medlemmar. Trädgården är en plats för gemensamt skapande, arbete och rekreation. Dalsänkan Vinterviken mellan Aspudden och Gröndal var länge ett industriområde där Nobels olika företag hade sprängmedelsfabrik och andra verksamheter ända fram till 1980-talet. Efter det har området långsamt omvandlats till rekreationsområde med promenadstråk, koloniträdgårdar, badplatser och vår visningsträdgård.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Lammöra

Plantbytarkväll på Tempus

Torsdag den 2 september 2021 kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Hösten är här och då är det toppen att dela med sig av vårblommande perenner, lökar, knölar och eller plantor av träd och buskar. Det du vill helt enkelt! Mer information om hur vi arrangerar kvällen kommer i god tid före aktiviteten i mejlinbjudan och här på hemsidan.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Marie Louise Eklöf

Visning och föredrag: Trädgårdens apotek

Lördag den 4 september 2021 kl  13.00
Bergianska trädgården

Marie Louise Eklöf, som i dag räknas till en av Sveriges främsta specialister på verkan av terapeutiska odlade och vilda örter, guidar och berättar hur och på vilket sätt du kan stödja din hälsa med hjälp av växterna i din trädgård. Under detta intressanta och mycket gröna föredrag delar Marie-Louise med sig av sin stora kunskap vilken kan ge dig många insikter om växters verkan. Du får tips på hur du exempelvis kan göra te mot hosta av timjan, lugnande olja med lavendel och matsmältningsstödjande tinkturer av bittra trädgårdsväxter.
Mer info om Marie Louise hittar du på www.inspira.cc

Var vi möts meddelas i god tid före aktiviteten i inbjudan per mejl och här på hemsidan.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Roger Holt

Anpassa trädgården till värme och torka

Onsdag den 6 oktober 2021 kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Nu i oktober håller vi tummarna för att vi kan ses igen inomhus. 

Roger Holt, biolog och trädgårdsmästare med långvarigt miljöengagemang, har samlat strategier för att trotsa motgångarna som kommer med ett varmare klimat. Små och större förändringar som gör att vi måste tänka om när det gäller trädgårdens funktion och utseende. Vi får en genomgång av torktåliga växters strategier, växtval, designtips och arbetssätt för att underlätta framtida trädgårdsarbete.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)

Vårstädning på droskägare Axel Grevillius (t.v.) koloniträdgård. Dottern Brita drar en skottkärra och hennes man Åke Nordin (t.h.) krattar löv. 1952-1952 FOTOGRAF: Ericsson, Vimar (Pressfotograf). Svenska Dagbladet BILDNUMMER: SvD 36882 Stadsmuseet i Stockholm

Stadsodlingens historia

Torsdag den 28 oktober 2021 kl 18:00 
Tempus,  Beckombergavägen 3. T-Åkeshov

Föredrag om stadsodlingens historia med kålgårdar, uppkomsten av egnahemsrörelsen, kolonier och asfaltsblommor. Ulrika Flodin Furås, odlande journalist, fotograf och författare, designar stadsodlingar och museiträdgårdar, t.ex. till Naturhistoriska riksmuseet och Spritmuseet.

(FORTSÄTT LÄSA ARTIKELN —>)