Odla ingefära, gurkmeja, sötpotatis, wasabi, gyllenbär…

Torsdag den 26 januari 2017

Bärnstenssalen var full till sista stol när sällskapets vice ordförande Eva Rönnblom gav oss en spännande inblick i konsten att så fröer, sätta kärnor och knölar av exotiska växter som t.ex. kirimoja, wasabi, gurkmeja, stjärnfrukt och sötpotatis eller batat som knölen också kallas.

Eva som är trädgårdsjournalist och författare till en mängd trädgårdsböcker kom nu senast ut med boken Så frön från exotiska frukter. Eva vet vad hon talar om eftersom hon själv är en flitig odlare och har provodlat allt som finns med i hennes bok. Vi fick ingående höra om vilka odlingsbetingelser varje växt behöver för att gro och hur de sköts och skördas.

Invalid Displayed Gallery

Invalid Displayed Gallery


Förutom föredraget fick vi även möjlighet att smaka på flertalet av de exotiska frukterna Eva berättat om och några var vi lyckliga som även fick med oss frön hem att odla själva. Till nybörjare rekommenderar Eva att börja med ingefära. Roten är lätt att få tag i, eftersom den går att köpa i en vanlig matbutik, rotar sig lätt, växer snabbt och ger stor skörd. Dessutom är ingefära gott och uppiggande. På min fråga om vilken av alla exotiska frukter som är Evas favorit så blev svaret att det nog ändå är citrusfrukterna som ligger Eva varmast om hjärtat. Här rekommenderade Eva att vi ska leta efter plantor av sorten ’Berna’ om vi vill odla citroner. Det är absolut den bästa sorten. Det går förstås bra att så kärnor från exotiska frukter man köper i matbutiken också och då är Evas erfarenhet att fröer och kärnor från kravmärkta frukter gror bäst.