Årsmöte och föredrag Odla chilipeppar

Torsdag den 25 februari 2016

Mia Millberg som är styrelseledamot för Chiliodlarna höll ett föredrag om chili efter årsmötet. Vi fick veta att det finns 178 kända arter av släktet Capsicum och att det finns mängder av underarter och för att inte tala om sorter.

Capsicum är promiskuösa och korsar sig hej vilt och därmed uppstår nya sorter. Även om du bara har en stackars planta hemma så kan den ändå korsa sig med grannens planta 100 meter bort. Vill man ha lite ordning på sin chiliodling och undvika korsningar ska man isolera blommorna för att undvika pollen från andra sorter.

Vi fick lära oss om att man mäter capsaicinstyrkan i Scoville. I början provade man sig fram och åt chilifrukterna för att bilda sig en uppfattning. Efter hand gick man över till att mäta styrkan med instrument och fick därmed en mer objektiv bedömning än en med smaklökar bedövade av chili. En del chilisorter sås redan i december-januari medan de som inte behöver lika lång tid på sig sår man i mars. Som odlare gäller det att hålla tungan rätt i mun och ha koll på detaljer som att en del sorter vill ha liten kruka medan andra vill ha en stor. Det som verkade vara en nyhet för många av oss på mötet är att chili är en flerårig planta som går att övervintra.

Vi fick oss till livs en del kuriosa som att fåglar inte känner chilifruktens styrka. Tyvärr verkar mördarsniglar inte heller bry sig om att chili är starkt då de kan ge sig på även de starka sorterna. Odlaren som får besök av rådjur i trädgården kan prova att spraya tabasco blandat med vatten på växterna för att göra dessa oaptitliga.

Kvällen var inte slut i och med att vi tackade Mia för ett intressant föredrag. De som ville fick stanna kvar och botanisera bland Mias produkter som var uppställda på ett bord. Det var nyfikna medlemmar som bland annat provsmakade olika slags såser, luktade i burkar och bläddrade i chililitteratur. Som en bonus kunde man få med sig olika sorters chilifrön hem för att provodla och det var många som passade på att ta den chansen.