Att flytta en trädgård

Torsdag den 22 februari 2024  kl 18:00 
Kyrkosalen i Bromma Folkhögskola, Åkeshovsvägen 29

Spännande föredrag om flytt av trädgård!

Torsdagskväll och det var dags för Lotta och Georgs Erdelyis föredrag ” Att flytta en trädgård”. Trettiofem medlemmar kom för att höra berättelsen om parets flytt från ett stort vackert tvåvåningshus i Duvbo med en genomtänkt och alldeles underbar trädgård till ett hus och en trädgård med minst sagt stora renoveringsbehov. Varför då denna flytt? Lotta och Georg, båda är 70 + ville kunna fortsätta att bo i villa och framförallt ha en trädgård. De sökte ett enplanshus och en mindre trädgård, med inte alltför stora nivåskillnader i ett område med nära till affärer, vårdcentral och andra serviceinrättningar, men också nära till naturen. Efter mycket letande fann de ett enplanshus med stort renoveringsbehov och en vildvuxen tomt som ingen brytt sig om på mycket länge, men där läget och området stämde.

Publiken var verkligen engagerad och lyssnade uppmärksamt och med spänning på Lottas berättelse som började med en bild på det gamla vackra huset i Duvbo med sin lummiga och som många tyckte fulländade trädgård till bilderna på ett nedgånget hus och en totalt igenvuxen trädgård. Trots minutiös planering, tidig bokning av entreprenörer, väl genomtänkt val av växter som skulle med från gamla trädgården och vilka nya växter som skulle beställas och köpas in så kom oförutsedda utmaningar som nya fel och skador, entreprenörer som inte dök upp, fel på beställda växter och kostnader som skenade. Vi fick följa den mödosamma processen steg för steg. Fällda träd, uppgrävda jättestenar, lervälling och virrvarr av ogräs och rötter, men sakta växte en ny trädgård fram med allt vad de förutsatt sig att den skulle uppfylla och innehålla. Tillslut fanns där fruktträd, bärbuskar, lättskötta perenner, ett växthus, en damm, äng, gräsmatta och en rejäl kryddköksträdgård och inte nog med det huset hade fått både en stor altan och ett orangeri. Gångarna i trädgården är lätta att ta sig fram på, även med rullator.    

Med gemensamma krafter, stor beslutsamhet, tålamod och mycket arbete så lyckades Lotta och Georg genomföra detta projekt, ett hus och en trädgård att älska och åldras i. Lotta framhöll att de fått ovärderligt stöd, tips och praktisk hjälp av vänner och släktingar. Det blev den trädgård som de planerat och drömt om. En trädgård med mycket ätbart, flera trädgårdsrum och damm och val av växter för att gynna den biologiska mångfalden.

Det blev ett informativt och inspirerande föredrag. De flesta upplevde nog också både spänning och dramatik, inte så vanligt vad det gäller föredrag om trädgård. Medlemmarna bjöds som vanligt på fika, kvällens bakverk var toscakaka, saffranskaka kokostoppar och kardemummabullar.

Nu ser vi med stor förväntan fram emot tisdagen den 18:e juni då Västerorts Trädgårdssällskap ska få besöka Lotta och Georgs nya hus och trädgård på ”riktigt”.