Föredrag: Små och stora vattenblänk i trädgården

Måndag den 11 april 2016

Denna ljusa vårkväll fick vi njuta av vattenblänk i olika former genom Eva Rönnbloms vackra bilder från såväl slott som naturrum och trädgårdar från när och fjärran. Förutom att Eva är trädgårdsjournalist, tecknare, författare och fotograf är hon också sällskapets vice ordförande.

För Eva är vatten i trädgården en självklarhet. Lite vatten på ett fat, en damm eller ett klassiskt fågelbad lockar djurlivet till trädgården. Insekter, paddor, grodor, fjärilar, salamandrar och ekorrar kommer på besök för att bada och dricka. Eva har fångat många av de små besökarna med kameran och vi fick se nötskrikor som njutningsfullt badar, bin som släcker sin törst och skator som oblygt snor kakor från fikabordet.

 

 

Under kvällen visade Eva exempel på både små enkla vattenblänk som vi snabbt kan skapa själva och större anläggningar som vattenfall, dammar gjutna i betong, dammar anlagda med dammduk och formgjutna dammar i plast. Vi fick också höra hur man renar och syresätter vatten och vilka växter som passar i och runt om dammar.

Kvällen avslutades med ett gratislotteri där Eva dukat upp flera olika vattenväxter, korkek, frilandsfuchsia och några av hennes egna böcker. Både de lyckliga vinnarna i lotteriet och vi andra gick inspirerade av Evas föredrag hem med en skön känsla av hur rofyllt det är att ha lite vatten på sin balkong eller i sin trädgård och hur spännande det är att följa de små djuren som kommer på besök. Det blir nog åtminstone ett litet fågelbad till i min trädgård i sommar!