Frökunskap, sådd och förkultivering

Tisdag den 16 januari 2024
Kyrkosalen i Bromma Folkhögskola, Åkeshovsvägen 29

Fullt hus på VTS första möte för året!

Tisdag kväll och svinkallt, termometern visade på 10 minusgrader, sjuttioen medlemmar trotsade iskylan för att komma och lyssna på föredraget frökunskap, sådd och förkultivering med Eva Rönnblom. Väl inne i värmen blev medlemmarna bjudna på kaffe, te, hembakade bullar, kardemummakaka, citronkaka och kokostoppar. Ett hemtrevligt sorl hördes runt fikabordet och i hörsalen, trevligt att träffas igen och prata trädgård efter helgerna.
När alla hade försett sig med kaffe och kaka och tinat upp var det dags för föredrag. Eva tog det från början och berättade om skillnaden mellan könlös vegetativ förökning och förökning med frö, sexuell förökning, ståndare och pistiller, pollinerare, pollinering, frö- och fruktbildning för att fortsätta med sådd och förkultivering. I pausen mer fika och gratis lotteri med trädgårdsböcker och rotade rumsmalvor (rumsbjörk) från Waldemarsudde som vinst. Man kunde också vinna frön av sommartulpan och bomull. Stämningen var på topp.
Efter föredraget delades kaffefrukter och frö från porslinsanemon, citrontörne, vallmo, krollilja och pumpa samt sticklingar av syrenbuddleja (fjärilsbuske), labruskavin, perovskia gratis så långt lagret räckte till deltagarna.
VTS första möte för året bjöd på kunskap, gott fika och mycket skratt och gemenskap. Nu siktar vi på fler intressanta föredrag, trädgårdsvisningar och frö- och plantbytarkvällar. Ljuset har vänt, våren är på väg…