Elisabeth Svalin Gunnarsson

I trädgårdsmästarens spår

Måndag den 9 november 2015

Vi var hela 85 stycken trädgårdsintresserade som trotsade novembermörker och duggregn för att lyssna på Elisabeth Svalin Gunnarssons föredrag ”I Trädgårdsmästarens spår”. Elisabeth berättade med stor inlevelse, kunskap och humor om gamla tiders trädgårdsmästare, om deras gedigna kunskaper och all deras fiffiga uppfinningar för att underlätta trädgårdsarbetet. Slott, gods och herrgårdar var ofta självförsörjande vad det gällde grönsaker, frukt, bär och även av krukväxter och
snittblommor för dekoration.

 

 

Trädgårdarna var stora, arbetskrävande, ofta med drivbänkar, uppvärmda växthus och ibland fanns speciella växthus hus för gurk -, melon – och vindruvsodling. För att få så tidig och lång odlingssäsong som möjligt så spaljerades fruktträd och bärbuskar mot värmeabsorberande tegelmurar som även skyddade mot kyliga vindar.
Elisabeth visade charmerande gamla foton av trädgårdsmästare, redskap och priskuranter från förr och av vackra trädgårdsmöbler som gjordes i början av 1900- talet som står sig formmässigt än i dag. Skadeinsekter och svampsjukdomar angrep odlingarna då precis som nu. Det var inte alltid bättre förr, Elisabeth slutade sitt anförande med att berätta om arsenik, svavelblomma, blymönja, nikotin och andra gifter som spreds i stora mängder över odlingarna av oskyddade trädgårdsarbetare.

Den rekordstora publiken var mycket nöjd med anförandet. Som minne av Västerorts Trädgårdssällskap fick Elisabeth en handdrejad kruka med en liten planta av citrontörne Citrus trifoliata, den enda citrus som går att odla på friland i vårt klimat.