Årsmöte och föredrag Trädgårdshistorien skrivs om

Torsdag den 9 mars 2017

Till VTs årsmötet kom 45 stycken medlemmar. Vår ordförande Marianne Svärd Häggvik hälsade alla välkomna och öppnade årsmötet. Anna Engström utsågs till ordförande för årsmötet och Pia Magnusson var sekreterare. Ekonomin redovisades av vår kassör Ulla-Karin Lindqvist och befanns vara i god ordning av revisorerna. Valberedningen bestående av Marianne Hanning och Ulla-Britt Nyberg presenterade de föreslagna ledamöterna. Nya i styrelsen är Elisabeth Nyström som valdes som ordförande, Johanna Anderfors ny sekreterare och Johanna Nordlander valdes till  ordinarie ledamot. Ledamöter som har ett år kvar på sin mandatperiod är Christine Lilja, vår kassör Ulla-Britt Lindqvist, Annika Bergenheim och Eva Rönnblom.  Årsmötet genomfördes snabbt och effektivt. Marianne tackade av de som avgick som ledamöter med presentkort och ros. Från Marianne privat fick alla i gamla styrelsen ett vackert glasunderlägg  med dekorativ kungsängslilja.

En medlem som varit med från att VTs grundades bad om ordet och berömde och tackade Vts och styrelsen.

Sedan var det Mariannes tur att bli avtackad. Marianne slutar som ordförande för VTs på grund av att hon har köpt och börjat reparera ett stort tvåvåningshus från 1800 – talet som stått obebott i 60 år. En släkting till Marianne bodde en gång i huset. Huset ligger på samma mark som Mariannes barndomshem.

Huset har inte vatten indraget, inget avlopp och ingen el. För att få det bekvämt i huset fick därför Marianne en rejäl emaljerad potta (kockum), ett kommodset bestående av handfat och tillbringare i porslin och en emaljerad kastrull för järnspisen. Handsydd nattsärk från 1910, tvättpåse och nattsärkspåse med snirkliga broderier från början av 1900-talet och en litografi från 1878 var också gåvor från medlemmar och styrelsen, lite gammeldags ting till Mariannes  älskade åldriga hus. Lite påskliljor att sätta i skogsbacken vid huset ingick också.

Efter årsmötet höll Jens Heimdahl arkeobotaniker föredrag. Jens Heimdahl, Fil.dr i kvartärsgeologi  arbetar på Historiska museet som arkeolog med trädgård och växter som speciallite. Jens visade bilder från olika utgrävningar i flera städer bl.a. från Kalmar där man hittat en mycket välbevarad flätad korg med ogräsrens från 1600-talet. I jordlager från 1200 – talet har man hittat flätade gärdsgårdar som har markerat gräns mellan trädgårdarna. Man har grävt fram avfallsbingar från 1200 – talet och tydliga spår av spadtag i jordlager från 1100 – talet. Redan före 1050 finns säkra belägg för att det odlades valnöt, fläder, krikon och apel. Bolmört har man odlat sedan 500 f.Kr. Tobak, hampa, lin, kummin, opievallmo, dill, sommarkyndel och svartsenap odlades redan på medeltiden. Jens berättade också lite om humlet och porsens betydelse för ölbryggning. Ett rejält handelskrig utbröt på grund av konkurrensen mellan de som höll på pors och de som höll på odling av humle som bästa ingrediens i öl för ölets hållbarhet och smak.

Vi var alla överens om att kvällen blev mycket lyckad med mycket skratt, glam, ett mycket intressant föredrag och ett effektivt årsmöte. Enda smolket i glädjebägaren var att vår ständigt glada, effektiva och arbetssamma ordförande Marianne avgick efter att ha varit med i styrelsen i 10 år och varit ordförande i 4år. Vi kommer verkligen att sakna Marianne som ordförande. Tråkigt var också att vår eminenta sekreterare Pia och Kjell vår redigerare lämnade styrelsen.