ill: Eva Rönnblom

Trädgårdsmarknaden blev en Succé!

Sol eller regn på marknadsdagen

Oroligt tittade vi på 10 dygns prognosen – Söndagen den 27 augusti 2017, dagen för marknaden närmade sig. Vi rapporterade till varandra – 10 mm regn spåddes ena dagen, 8 mm dagen därpå. Vi var nervösa – hur ska det gå? Men ju närmare dagen TM vi kom desto mer steg hoppet. På söndagsmorgonen den 27 augusti sken solen ikapp med oss i marknadsgruppen . Åkeshofs vackra borggård med slott och flyglar som omfamnar allas vår Trädgårdsmarknad fylldes tidigt på morgonen av flitiga och ivriga volontärer. Vi la ut placeringslista, bar ut bord, satte upp skyltar, hängde upp välkomstvepa i slottsallén och välkomnade och visade experter och säljare tillrätta.

Slottet

Västerorts Trädgårdsmarknad samarbetar med Åkeshofs slott, ”det gröna slottet”. Slottets personal var också tidigt på benen, matsalen var dukad för Trädgårdsmarknadens besökare och slottet hade även lite enklare förtäring på borggården, korv med bröd och kaffe och bulle. Slottet bidrog till vårt lotteri med ett presentkort för två med trerätters middag på slottet och presentkort för två med tvårätters middag på slottet mm – Stort, stort Tack!

Trädgårdsmarknaden – en folkfest

Strax före klockan 11.00 då marknaden öppnar var borggården full av säljare, experter, rådgivare, volontärer och besökare. Gamla, unga och många barnfamiljer strömmade till. Vi hade försäkrat oss om tre bord med rejält mycket lokalt odlade grönsaker. Efter ca en timme var alla grönsaker slutsålda. Som tur var hade även andra medlemmar i VTs lite grönsaker och potatis att sälja vid sina bord. Vid medlemmarnas bord kunde man också att köpa växter. Allt från små träd, blommande perenner, stora stammade frilandsfuchsior till småplantor av fleråriga växter såväl för trädgården som för kruka. Speciellt för barnen fanns tipspromenad för stora och små och barnbord.  Uppskattningsvis hade Trädgårdsmarknaden uppemot 1000 besökare under dagen – En lokalt ordnad folkfest.

Invalid Displayed Gallery

Tävlingar

I god engelsk anda tävlar VTs medlemmar och besökare om vem som kan odla fram den vackraste pelargonen och vem som lyckas få fram den tyngsta squashen och pumpan. Åsa Nordlander lyckades odla fram en präktig squash på lite över 5 kilo. Det är första året vi har tävlingen ”tyngsta pumpan”, inga giganter lämnades in – Som anledning till att det inte blev några jättepumpor på tävlingsbordet angavs att; Trädgårdsmarknaden hålls tidigt på hösten, pumporna hann inte utvecklas optimalt och att vädret under försommar – sommar varit i kyligaste laget för framdrivande av tävlingspumpor. Vann pumpatävlingen gjorde Eva Linderoths pumpa på drygt 3 kilo. Första pris var Stora Tulpanboken av Susanna Rosén och ett fint diplom. De som tävlade sade dock att de hade fått blodad tand och återkommer, nu när man fått lite erfarenhet av att odla pumpa. Tävlingen vackraste pelargonen vann Eva Rönnblom, på andra plats kom Margreth Hellevik Öberg och på tredje plats kom Louise Stendahl. Pelargonen bedöms utifrån storlek, växtsätt, bladverk, blomning osv. Första pris var ett fågelbad i betong tillverkat och skänkt av Christine Lilja, andra och tredje pris var Stora Tulpanboken. Vikt på vinnande squash och pumpa och på andra och tredje pristagare kan du läsa om i slutet av artikeln.

Vandringar

Arborist, konsulterande och utbildningsansvarig Daniel Daggfeldt VD Trädmästarna ställde upp för Västerorts Trädgårdssällskap och tog med trädintresserade på en kunskapsvandring i Åkeshofs arboretum och berättade om olika arter och om trädvård. Trädgårdsmästare och trädbeskärare Jessica Karlsson Hillbillies vandrade med en grupp i Åkeshofs slotts äppelund och berättade om odling och beskärning av fruktträd. Vår samarbetspartner Bromma Hembygdsförening bjöd på två historiska vandringar i slottets närhet.

Experterna svarade på frågor och gav goda råd

Våra mycket uppskattade experter var Kompostcentrums Gunnar Eriksson som visade olika kompostbehållare och svarade på frågor om olika slags komposteringstekniker. Anders Tranberg Naturskyddsföreningen hade med sig olika insektshotell och svarade på frågor om bin, humlor, fjärilar och andra viktiga insekter och smådjur i våra trädgårdar. Svarade på frågor om tambin gjorde Stefan Nilsson och Ove Aresved båda kunniga och erfarna lokala biodlare. Dante Hellström berättade om och förklarar begreppen stads- och skogsträdgårdsodling. Han undervisar på Stockholms universitet om stads – och skogsträdgårdsodling samt är engagerad i stadsodlingen på Naturhistoriska Riksmuseet gård.

Lotteri, boklåda och loppis

I boklådor fanns massor av trädgårdsböcker skänkta av medlemmar. Det gick att hitta många guldkorn bland både gamla och sprillans nya trädgårdsböcker.  Vår loppis med trädgårdsrelaterade ting drar alltid massor av folk. Här gick att fynda allt från redskap med rätt patina, trädgårdshattar, långhalm från Dalsland till krukor i alla de storlekar.
Paradnumret är Trädgårdsmarknadens lotteri. Vi hade många vinster i lotteriet. Tre bord dignade under vinster, alla skänkta av våra medlemmar och av lokala sponsorer. På lotteribordet fanns allt från burk med nässlor, småplantor,några lökar till trädgårdshandskar vackra trädrötter, presentkort, och trerätters för två på slottet.

Skänkta vinster

Skänka vinster till lotteriet förutom medlemmarna gjorde Åkeshofs slott, Colorama (Träkvista torg), Blomsterlandet Bromma, Nelson Garden, Willab Garden (Ulvsunda Industriområde), Impecta fröhandel, Juntras Grönt (Färingsö), Gustafshill handelsträdgård (Färingsö) Ängsäter Perenner AB (Färingsö), Tistlar och Pioner (Ekerö) , Mälaröarnas Bokhandel (Ekerö Centrum), Kingswood (Ekerö Centrum), Bromma Floristen (Brommaplan), Manickas Bod (Träkvista torg), Akvarielagret (Ulvsunda) Ordalaget (Nockeby torg) och Riksförbundet Svensk Trädgård.  Stort, stort Tack till alla generösa sponsorer!

Arbetsgruppen

Vi i arbetsgruppen för genomförandet av Västerorts Trädgårdssällskaps marknad på Åkehofs slotts borggård 2017 var Christine Lilja, Nina Thelin, Maria Rosengren, Lotta Berthner, Marianne Svärd Häggvik, Marianne Hanning, Helena Ewenfält, Annika Bergenheim, Ingrid Melin, Ulla–Karin Lindqvist och Eva Rönnblom. Alla har arbetat helt ideellt.
Redan i januari började vi träffas och planera för Trädgårdsmarknaden. Våra träffar hade vi på Åkeshofs slott och ibland hemma hos någon av oss i gruppen. Allt som allt hade vi nio träffar. Vi höll fortgående dialog med slottet, ordnade polistillstånd, annonsering, engagera experter, säljare, trädvandrare, tog kontakt med sponsorer för att få vinster till lotteriet. Vi skrev ”att göra listor”, listor på säljare, experter och vad vi fick in för vinster mm. Vi ritade skiss över placering av bord på borggården, skrev och layoutade flygblad och affischer, skrev utskick, beställde värdinneband, fördelade arbetsuppgifterna – vem håller i insamling till loppis, vinster, böcker mm.  Någon fick ansvaret för att få så många volontärer bland VTs medlemmar som möjligt att ställa upp som volontärer på marknadsdagen.  En annan fick ansvaret för att få så många experter och säljare som möjligt bland våra medlemmar och att komma och vara med på marknadsdagen.  Med alla inblandade hölls kontakt via mejl under vår och försommar. Vi tog emot synpunkter och svarade på frågor.

Volontärer på marknadsdagen

Stort Tack alla volontärer på marknadsdagen. De var VTs medlemmarna Elisabeth Olgård, Teri Lee Eriksson, Louise Stendahl, Jeanette Core’n, Annika Wideman, Gunilla Rosendal, Stella Westerlund, Maud Lindblom, Åsa Nordlander, Eeva Koskinen, Camilla Hilldén, Elizabeth Eriksson, Camille Hilding, Sara Tedbrand Frant, Ingegerd Berg, Elisabeth Nyström och Nina Thelin alla ställde upp och arbetade helt ideellt.
Ett varmt tack också till alla medlemmar i Västerorts Trädgårdssällskap som hjälpte till att sprida budskapet om Trädgårdsmarknaden till släkt, vänner och grannar. Utan entusiastiska besökare- ingen Trädgårdsmarknad.  Tack alla som kom! Det blev så många roliga och intressanta möten.
Deltagare i ”Tyngsta squashen” 

Åsa Nordlanders squash vägde  5050 g
Margot Hammarsten squash vägde 2898 g
Curt-Lennart Spetz squash vägde  2785 g
Fredrik Gunnarsson Ryrberg squash vägde  2316 g
Anna Lapiuski squash vägde  2110 g
Eva Rönnblom squash vägde 2072 g
Fredrik Gunnarsson Ryrberg  squash vägde 2060 g
Annika Bergenheim squash vägde 1462
Marianne Hanning squash vägde 1444

 Deltagare i” Tyngsta pumpan”

Eva Linderoths pumpa vägde 3264 g
Ingegerd Bergs pumpa vägde 704 g
Helena Ewenfälts pumpa vägde  644 g
En lokal trädgårdsmarknad i solens tecken

Det blev en genuin Trädgårdsmarknad utan stånd med olika salamikorvar, godis och krimskrams. En marknad med och för oss amatörodlare och trädgårdsentusiaster som sålde i mycket liten skala, hade roligt, träffade intresserade besökare och njöt av den fina miljön och det vackra vädret. Västerorts Trädgårdsmarknad bjöd också på folkbildning när den är som bäst i form av experter och olika vandringar bland träd, prydnadsträd och fruktträd.

Text Eva Rönnblom
Arbetsgruppen för Trädgårdsmarknaden
Västerorts Trädgårdssällskap

Länk till Nelson Garden;
http://dinodlarvan.nelsongarden.se/avkoppling/marknadstider-for-odlare/Trädgårdsmarknad Västerorts trädgårdssällskap Eva Rönnblom xx

Invalid Displayed Gallery

Invalid Displayed Gallery