Trädgårdssamtal medlemmar emellan

Onsdag den 4 april 2018

I onsdags var det dags för ett nytt inslag hos Västerorts trädgårdssällskap: Trädgårdssamtal medlemmar emellan. Efter de sedvanliga kaffet, smörgåsen och kakan började vi med en presentationsrunda. Därefter kom samtalen i gång vid de olika borden.

Det var verkligen roligt att lyssna när alla berättade om de egna trädgårdarna, olika jordar och tomtens läge. Betydelsen av jordförbättring kom på tal flera gånger, bl.a. nämndes bokashi-metoden. En varning för täckodling på lerjord! Sniglarna trivs alldeles utmärkt i täckmaterialet men gillar inte Malabarspenat!

Flera berättade om ”dubbelodlingar” både hemma och på sommarvistet och hur det är att odla i två olika klimatzoner. Intresset för köksväxter var stort: samplantering av blommor och grönsaker prisades både för ökad skörd och den vackra kombinationen.
Vidare berättade medlemmar om glädjen att samla olika växter såsom pelargoner eller pioner, intressen i olika buskar och träd med mera. Dagsaktuellt var självklart frösådderna i den kalla våren och våra fyrfota ”vänner”. Vi fick tipset att mota bort rådjuren med oasiskuber indränkta i blandning med vatten, ammoniak och blodmjöl.
Vi fick också smaka goda Svarthallon (släkt med björnbär) som förlänger skördesäsongen efter de vanliga hallonsorterna.

Andra tips var bl.a:
-Tagetes är bra att odla tillsammans med kål, dels för att de förhindrar nematoder, dels för att doften förvirrar kålfjärilen.
-låg variant av ringblomma lär blomma/hålla längre än vanlig ringblomma
-Så morötter och persilja på senhösten så kommer de igång tidigt på våren
-Spenat och asiatiska bladväxter passar bra i växtföljd efter tidig potatis.