Trädgårdsbesök söndag 4/9

Ny tid: söndag den 4 september 2022  kl 13:00 

Söndagen den 4 september blev en underbar söndag med sol och klar luft och vi var glada för att vi skjutit upp visningarna en vecka.

Två grupper med cirka 10 i varje fick utmärkt guidning av Anita Cederström och Anita Österlind i deras respektive trädgårdar.
Två trädgårdar med helt olika förutsättningar och båda gav mängder av idéer och inspiration att ta med sig och eventuellt försöka införliva i ens egen trädgård.

Det är verkligen speciellt att se hur andra har byggt upp sin trädgård och ingen trädgård är den andra lik. Man lär sig alltid något som man inte kände till förut! Självklart ­­- vem är fullärd😊

Tack för att ni delade med er av er passion och inspiration. Det gav mersmak!

Anita Cederström har en tomt på cirka 3000 kvm. Anita Cederström berättar:

Trädgården började anläggas 1996. När vi köpte tomten var den bevuxen med stora träd, förvildade plommonträd och annat sly som stod tätt, tätt och nästan ogenomträngligt. Tomten är långsmal och på 3000 kvadratmeter. På ena kortsidan från vägen sett är det berg och sedan en ganska brant slänt som terrasserats och sedan djup lera. Höjdskillnaden från denhögsta punkten till den lägsta är 7 meter. Trädgården har fått växa fram efter hand med tanken att det ska bildas olika rum. Favoritväxten är rosor och i trädgården finns cirka 70 olika sorter. Av de rosor som funnits längst är de flesta engångsblommande och trädgården är därför som finast i juni-juli. Andra favoriter är pion, hosta och klematis. I slänten växer det huvudsakligen surjordsväxter, t ex Rhododendron, Magnolia och japansk lönn.Anita Österlind har en villaträdgård på drygt 1000 kvm i Troxhammar. Anita Österlind berättar:

Jag började anlägga trädgården 2014 då vi lät bygga vår enplansvilla på mark som tidigare varit hästhage. Sedan dess har mycket planterats. I rabatterna finns många mindre träd och uppstammade buskar varav en del mindre vanliga. Dessa är blandade med ett varierat utbud av perenner. I trädgården finns även ett mindre surjordsparti och flera rabatter med torktåliga växter. De senaste åren har det tillkommit flera spaljéer med klätterväxter.  En del växter har också fått finna sin plats alldeles utanför tomten när de inte fått plats i rabatterna. Jag har dragit upp mycket av växterna själv från frö, ofta i kallbänk och även delat växter och tagit sticklingar men naturligtvis även köpt en del, framför allt träd. Det ätbara jag odlar är främst olika bär samt tomater men jag har även några pallkragar annars är huvudinriktningen att jag odlar det jag tycker är vackert.