Växter som vårdar kropp och själ

Torsdag den 22 mars 2018

Kaija Helin, Ph D från Tammerfors, berättade för oss om homeopatiska läkeväxter.

Homeopatin grundar sig på levande varelsers förmåga till självläkning och att mediciner ska hjälpa denna process.
Samuel Hahnemann var en tysk läkare som levde 1755-1843 och som utvecklade homeopatin. Han experimenterade med att späda ut dåtidens ofta alltför kraftiga läkemedel. En princip är att ”lika botar lika”, exempelvis att lök botar snuva; om man skär i lök gör lökens ångor att näsa och ögon börjar rinna, därför är löken lämplig att bota vissa former av snuva.

Kaija berättade för oss att homeopatin är den andra mest använda komplementerande behandlingen i världen. På flera håll i Europa används homeopati integrativt med medicinska behandlingar. Homeopatins preparat har sitt ursprung i växter och djur, mineraler, salter, syror, nosoder (bakterier, virus, vacciner – dvs sjukdomsämnen).

Kaija gick igenom flera av våra vanliga (och ibland mindre vanliga) blommor och växter som används som läkeväxter, och delade med sig av olika exempel på hur de har hjälpt personer med olika symptom och problem. Några exempel:
Gul lök (Allium Cepa) – hjälper mot exempelvis snuva och öroninflammation
Hästfibbla (Arnica montana) – sårläkande effekt och behandlar även skador i mjukvävnader. Är basen i Arnicaliniment.
Johannesört (Hypericum perforatum) – Inflammationshämmande verkan
Ringblomma (Calendula officinalis) – Sårläkning, Traumeelsalva, Calendula ögondroppar
Äkta Kamomill (Matricaria Chamomilla) – Inflammationshämmande och kramplösande effekt. Kamomillte har en lugnande effekt.
Fältsippa (Pulsatilla pratensis) – Används mot värk

En gemensam nämnare för alla preparaten är den stora utspädningen.

Visst vet alla vi som är trädgårdsintresserade att det är ett intresse som är bra för både kropp och själ, men kvällen gav oss mer vittnesmål om detta.